FRP Rebar (CTP Rebar) Neden İnşaatta Devrim Yaptı?

Mağaralar oyularak, sonrasında da saman ile çamur birleştirilerek (ki ilk kompozit malzemelerden biri kabul ediliyor) inşa edilen yapılardan günümüze çok şey değişti. Yapılarda kullanılan malzemeler de döneminin teknolojisine uygun olarak şekil değiştirdi. Günümüzde inşaatlarda kullanılan en önemli malzemelerden biri de kompozit bir malzeme olan FRP Rebar (CTP Rebar).

Yapı inşalarında beton, uzun yıllar boyunca, düşük maliyeti ve dayanıklılığı nedeniyle kullanılan bir yapı malzemesi oldu. Bununla birlikte kırılganlığı, sınırlı gerilme mukavemeti sorun yaratabiliyordu. Yaklaşık 100 yıl önce kullanılmaya başlanan çelik takviye çubukları ile bu soruna bir çözüm getirildi. Çelik konstrüksiyon; verimi ve görece uygun fiyatı ile uzun yıllar inşaatçıların hayatını kolaylaştırdı.

Ancak, çelik inşaat demirlerinin zayıf yönleri var. Tuza, kimyasallara, neme maruz kaldığında korozyona (oksitlenme) karşı dayanıklılığı düşük. Paslanmaya bağlı olarak, çelik inşaat demirinin şişmesi, çatlaması ve bu nedenle yıpranmaya başlayan beton üzerindeki gerilimin artması sonucu, istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Bu sonuç da maliyeti yüksek onarım ve bakım gerektirirken, yapının bütünlüğüne de onarımı güç (hatta bazen imkansız) hasarlar verebiliyor.

Tüm bu olumsuzlukların önüne geçebilmek için çok sayıda yöntem denendi, çeşitli kaplama malzemeleri kullanıldı. Örneğin inşaat demiri epoksi kaplandı, paslanmaz çelik tercih edildi. Ancak bu malzemeler de uzun vadede korozyona karşı dayanıklı olamadı. Elektrikli ve manyetik alanlarda da betonda istenmeyen durumlar meydana geldi.

Çelik Yerine FRP Rebar (CTP Rebar)

Betonarme uygulamalarda son yıllarda çelik yerine tercih edilen FRP (CTP), polimerik reçineye gömülü fiberlerden üretilmiş bir kompozit malzeme. Dünyanın dev inşaat firmalarının tercihi olan FRP (Cam Elyaf Takviyeli Polimer) pek çok olumsuz sonucun bertaraf edilmesine yardımcı oluyor. Kimyasallardan etkilenmemesi, betonun kendi alkali ortamına karşı dirençli olması, bakım gerektirmemesi, neme, korozyona karşı yüksek bir direnci olması FRP’nin öne çıkan özellikleri. FRP inşaat mukavemetini çelikten 1.5-2 kat artırdığını, çeliğin ağırlarının dörtte biri kadar olduğunu da ekleyelim.

FRP Rebar (CTP Rebar)’ın havaalanlarından liman apronlarına, yüksek gerilim santrallerinden tünellere, soğutma kulelerinden petrokimya tesislerine çok geniş bir kullanım alanı var.